Rekonstrukce vily arch. Místeckého z r. 1938

2010 – 2013

Poličná u Valašského Meziříčí

Spolupráce. Ing. arch. Marcela Dorňáková

  • POPIS
  • GALERIE
POPIS

Vila byla postavena v roce 1936 arch. Josefem Místeckým jako prototyp úsporného bydlení. Autor byl pedagogem místní Odborné školy na zpracování dřeva a některé z interiérových prvků vznikly právě v dílnách této školy.

V duchu původního záměru se i rekonstrukce pohybovala investičně v intencích úsporného investičního záměru. Smyslem rekonstrukce bylo propojení a uvolnění dispozic domu jak v úrovni jednotlivých podlaží, tak i mezi jednotlivými podlažími, s maximálním respektem k původním cenným interiérovým i exteriérovým prvkům.

Záměrem bylo vytvoření soudobého bydlení pro 3člennou rodinu. Zrušením původní (prostorově nevyhovující) garáže v 1.NP vznikl nový vstupní prostor situovaný k příjezdové komunikaci. Původní prostory jsou pak využity jako letní hala s přístupem do zahrady.

Ve 2.np se nachází obytná zóna – obývací prostor otevřený přes dvě patra s kuchyní, která je oproti původní, tzv. kajutové, dispozici propojena s obývacím pokojem. V obytném patře je jeho součástí krbová vložka s prostorem pro uložení dřeva.

Klidová zóna je situována ve 3.np, kde je na galerii umístěná ložnice, s vestavěnými skříněmi a vstupem do průchozí koupelny se sprchovým koutem. Schodiště do 4.n.p. bylo provedeno zcela nově a komfortněji. Jeho nově navržená konstrukce je koncipována jako vestavěný nábytek s úložným prostorem. Ve 4.n.p. je pak původní hostovský pokoj s průchozí vstupní halou na terasu.

Obvodová jižní stěna na terasu byla kompletně prosklena. V rámci rekonstrukce byly v maximální možné míře zachovány některé cenné interiérové prvky, jako např. původní mahagonová podlaha ve 2.np., včetně teracových povrchů schodiště a podlah v 1.np.Exteriér vily byl v maximální možné míře rovněž zachován, včetně dodržení pro období funkcionalismu typických detailů.